Αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Φαναρίου για διακοπές

Αγκυροβολημένο στο λιμάνι Φαναρίου εντυπωσιάζει τον κάθε διερχόμενο, που θα σταματήσει έστω για λίγο για να το θαυμάσει ή ακόμα και να το αποτυπώσει σε μία φωτογραφία. Μόνο το μέγεθός του είναι άξιο θαυμασμού, όπως μαρτυρούν και οι επαγγελματίες του παραθαλάσσιου οικισμού, όταν έμαθαν για την άφιξη του σκάφους από την Τουρκία. Mavi το όνομά του έχει αγκυροβολήσει εδώ και αρκετές μέρες στο λιμάνι του Φαναρίου και οι ένοικοί του απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή μας. "Έχουν γνωστούς εδώ και ήρθαν να τους δουν κάνοντας τις διακοπές τους", μας λέει επαγγελματίας του οικισμού που τους έχει εξυπηρετήσει στη διάρκεια της παραμονής τους.

Το σκάφος Mavi δεν είναι το μοναδικό ξένης σημαίας που έχει αγκυροβολήσει αυτό το χρονικό διάστημα στο λιμάνι του Φαναρίου. Σκάφη αναψυχής από Βουλγαρία, Τουρκία και Ολλανδία, προσεγγίζουν το λιμάνι με τους κατόχους τους να επιλέγουν συνειδητά την περιοχή μας για να κάνουν τις διακοπές τους. Η πλειοψηφία των σκαφών αυτών προέρχεται από την Βουλγαρία, όπως επιβεβαιώνουν οι γνωρίζοντες στον "Χ" και μιλούν για αύξηση του ελλιμενισμού ξένων σκαφών στο λιμάνι Φαναρίου τουλάχιστον την τελευταία τριετία.

Ο ελλιμενισμός των πολυτελών σκαφών, εκτός του ότι αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα, αποφέρουν έσοδα και στο τοπικό Λιμενικό Ταμείο. Το Λιμενικό Ταμείο Λάγους διαχειρίζεται το λιμάνι Φαναρίου, μαζί με τα λιμάνια Αβδήρων, Λάγους, Ιμέρου και Αγ. Χαραλάμπους Μαρώνειας. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών εμφανίζονται τυπικοί ως προς την καταβολή των λιμενικών τελών όπως αυτά καθορίζονται σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 8122.1/29/2014/16-07-2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2032/Β΄/25-07-2014) «Αναπροσδιορισμός δικαιωμάτων Λιμενικών Ταμείων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων». Βέβαια για τα λιμενικά τέλη που καθορίζει η ανωτέρω ΚΥΑ για σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 7μ διατυπώθηκαν παράπονα στην περιοχή μας ότι είναι υψηλά, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποχώρησή τους για άλλα ...λιμάνια.

Όμως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων ως ΝΠΔΔ οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν την λειτουργία του και έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τα συμφέροντά του ως ΝΠΔΔ έναντι οποιονδήποτε τρίτων. Εκ των ανωτέρω είναι υποχρέωσή του η είσπραξη των λιμενικών τελών από τους χρήστες. Ακόμα και να επιθυμούσε τον επανακαθορισμό τους σε χαμηλότερα επίπεδα, η ισχύουσα νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ.

Στο λιμάνι Φαναρίου τον Ιούνιο ξεκινάει η άφιξη των σκαφών αναψυχής από άλλες περιοχές της χώρας ή ξένες χώρες και ορισμένα θα παραμείνουν ελλιμενισμένα εκεί για δύο ακόμα και τρεις μήνες. Οι ένοικοί τους κάνουν διακοπές εν πλω, εκδράμοντας όμως ταυτόχρονα και σε κοντινούς προορισμούς, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το λιμάνι του Φαναρίου.