Λιγότερα καύσιμα, υψηλή ασφάλεια στα ταχύπλοα | Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Η Καθημερινή

Υψηλές ταχύτητες και ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου εξασφαλίζουν στα ταχύπλοα σκάφη αναψυχής τα συστήματα πλαναρίσματος, τομέας στον οποίο έχει πλέον σημαντική παρουσία και μια ελληνική εταιρεία. Ο λόγος, για την Olympic Engineering – Ν. Τριανταφύλλης ΕΠΕ, ένας από τους μόλις τρεις κατασκευαστές συστημάτων πλαναρίσματος (τύπου Interceptor) παγκοσμίως.

Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και πλέον κινείται για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των πωλήσεών της και στην ελληνική αγορά σκαφών αναψυχής. Τα συστήματα πλαναρίσματος τοποθετούνται κατά κύριο λόγο σε ταχύπλοα σκάφη, αποσκοπώντας στη σταθεροποίηση της πλώρης, με απώτερο στόχο την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν στον χρήστη του σκάφους σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου, λόγω της μικρότερης αντίστασης από το νερό, όπως επίσης και την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του κάθε σκάφους, για το οποίο οφείλει να μεριμνήσει ο κάθε ιδιοκτήτης σκάφους αναψυχής, ιδίως αν δεν είναι ικανοποιημένος από την εργοστασιακή εγκατάσταση.

«Η εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει τα προϊόντα της σειράς Hydrotab στη διεθνή αγορά την περίοδο 2008-2009, αξιοποιώντας την υφιστάμενη τεχνογνωσία που διαθέταμε και η οποία στηρίζεται σε 12 διεθνείς πατέντες. Σήμερα, έχουμε κατορθώσει να προμηθεύουμε πληθώρα ναυπηγείων σκαφών αναψυχής, μεταξύ των οποίων και τη Ferretti, εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο», αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ν. Τριανταφύλλης. Πέραν της ελληνικής αγοράς, η εταιρεία έχει αναπτύξει παρουσία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ταϊβάν, Πολωνία και Τουρκία, με τη βοήθεια και τοπικών αντιπροσώπων. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία είναι πλέον οι ΗΠΑ, η οποία είναι από τις πλέον απαιτητικές παγκοσμίως.

Η αποδοχή αυτή οφείλεται όχι μόνο στην ποιότητα του προϊόντος, αλλά και στον μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας του, κάτι που αποτελεί και βασικό του χαρακτηριστικό, απόρροια της τεχνολογίας που υιοθετεί και η οποία αποτελεί πατέντα της Hydrotab. Η τεχνολογία αυτή έχει να κάνει με έναν σωλήνα που διογκώνεται με φούσκωμα, προκειμένου να ρυθμίσει το σκάφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα πλαναρίσματος της εταιρείας μπορεί να τοποθετηθεί σε ταχύπλοα σκάφη αναψυχής κάθε είδους, από μικρά φουσκωτά μήκους τεσσάρων μέτρων μέχρι πολυτελή γιοτ της τάξεως των 35 μέτρων μήκους. Ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους διαμορφώνεται και το κόστος, το οποίο ξεκινάει από τα 580 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως τις 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες, καθώς αυτήν την περίοδο δρομολογείται το λανσάρισμα ενός νέου μηχανισμού ελέγχου που θα αυτοματοποιήσει το σύστημα πλαναρίσματος, ώστε να μη χρειάζεται παρέμβαση από τον χρήστη. Αυτό θα παρουσιαστεί στην αγορά πιθανώς εντός των επόμενων μηνών, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη εκδηλωμένη ζήτηση για κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, τα ναυπηγεία της Ferretti έχουν ήδη παραγγείλει το αυτοματοποιημένο αυτό σύστημα για να το τοποθετήσουν σε σκάφη τους, μόλις αυτό καταστεί εμπορικά διαθέσιμο.