Έρχεται το e-μητρώο για τα σκάφη αναψυχής - FMVOICE

Με αυτή την κίνηση γίνεται, πλέον, εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού Μητρώου, στο οποίο καταγράφονται τα τουριστικά πλοία και τα σκάφη αναψυχής, τα οποία, παρά την κρίση, πληθαίνουν στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσπάθεια. Το εν λόγω μητρώο είχε νομοθετηθεί επίσης τέσσερα χρόνια πριν, στις αρχές του 2014, αλλά δεν είχε προχωρήσει η υλοποίησή του.

Υπό την εποπτεία της ΑΑΔΕ

Το e-Μητρώο, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στην καταχώρηση των σκαφών, όπως ορίζει η σχετική τροπολογία, θα εγκαθίσταται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Την ίδια στιγμή, ορίζεται ότι το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι ο κόμβος διασύνδεσης του e-Μητρώου με άλλους φορείς.

Όπως έγινε γνωστό, το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα ενημερώνεται με τη συνεργασία πολιτών, του υπουργείου Ναυτιλίας και της ΑΑΔΕ και σε αυτό θα δηλώνονται τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως π.χ. της Νορβηγίας, ή σημαίας κράτους εκτός της Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων, καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι τα λοιπά πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη τα οποία είναι υπόχρεα για την πληρωμή του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.), θα καταχωρίζονται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργεί στην ΑΑΔΕ για τον σκοπό αυτό.

Με την έναρξη εφαρμογής του e- μητρώου αναμένεται να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα ενιαίο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των τουριστικών πλοίων, με στόχο τη χαρτογράφηση των πάσης φύσεων πλοίων τα οποία χρησιμοποιούνται για τουρισμό και αναψυχή, τόσο για ιδιωτική χρήση, όσο και για επαγγελματική εκμετάλλευση στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, με την υλοποίηση του e- μητρώου θα επιτευχθεί η απλούστευση των διαδικασιών για τους ιδιοκτήτες και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, αλλά και η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων για την υποβοήθηση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μέχρι τώρα η όλη διαδικασία γινόταν… χειρόγραφα.