«Το έγκλημα κατά της ναυτικής μας παράδοσης πρέπει να σταματήσει. Αυτά τα καΐκια είναι η ψυχή του Αιγαίου»

«Το έγκλημα κατά της ναυτικής μας παράδοσης πρέπει να σταματήσει. Αυτά τα καΐκια είναι η ψυχή του Αιγαίου»

Την έναρξη τηςκαμπάνιας #savekaikia ανακοίνωσεσήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,Γιώργος Χατζημάρκος, ενώνοντας τη φωνήτης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με όλουςεκείνους που αγωνίζονται να σταματήσουντην καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακώνσκαφών και το έγκλημα που συντελείταισε βάρος της ναυτικής παράδοσης τηςχώρας.

Το «σπάσιμο» τωνξύλινων αλιευτικών σκαφών ξεκίνησε απότο 1996, οπότε τέθηκε σε ισχύ, με πρωτοβουλίατης Ε.Ε., η νομοθεσία για τον περιορισμότης υπεραλίευσης, μέσω της επιδότησηςτης απόσυρσης της αλιευτικής αδείας .

Από τότε, χιλιάδεςαλιείς παρέδωσαν την άδειά τους και τακαΐκια τους καταστράφηκαν. Μέσα σε λίγαχρόνια, η Ελλάδα έχει χάσει το μεγαλύτερομέρος του αλιευτικού της στόλου, πουήταν και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.Χιλιάδες σκούνες, περάματα, τρεχαντήρια,καΐκια, μπρίκια, γολέττες , βαρκαλάδες,τσερνίκια έχουν λιώσει κάτω από τουςβραχίονες μιας μπουλντόζας.

Μαζί με τα παραδοσιακάσκαριά, χάνονται και οι έμπειροικαραβομαραγκοί των ταρσανάδων, τοεπάγγελμα των οποίων είναι μοναδικόκαι αναντικατάστατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, από τα περίπου 14.500 έχουν καταστραφεί τα 12.500 κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι άλλα 763 πρόκειται να οδηγηθούν σε σπάσιμο, ενώ άλλες 522 αιτήσεις δεν έχουν προχωρήσει προσωρινά λόγω έλλειψης του διαθέσιμου χρηματικού ποσού για την καταστροφή τους.

Συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τον σκοπό αυτό, ενώ τα σκαριά θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και να παραμείνουν στο πέλαγος ως τουριστικά σκάφη.

Ο Περιφερειάρχης,Γιώργος Χατζημάρκος ανακοινώνονταςσήμερα την έναρξη της διαδικτυακήςκαμπάνιας #savekaikia, η οποίαθα συνοδευτεί το επόμενο διάστημα απόσυγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση γιατην αξιοποίηση των σκαφών αυτών και τηνοικονομική στήριξη των πρωτοβουλιώνδιάσωσής τους από την Περιφέρεια ΝοτίουΑιγαίου, δήλωσε:

«Το έγκλημα κατά της ναυτικής μας παράδοσης πρέπει να σταματήσει. Αυτά τα καΐκια είναι η ψυχή του Αιγαίου. Είναι μέρος της ιστορίας, της παράδοσης, της συνείδησής μας. Είναι βάρβαρο και βάναυσο να καταστρέφονται αριστουργήματα, αληθινά έργα τέχνης. Αυτά τα σκάφη έχουν ψυχή.

Χωρίς τη ναυτοσύνη της, η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα. Όχι μόνο διότι θεμελίωσε την ανεξαρτησία της με την ισχύ της στη θάλασσα. Ακούγεται ως προσβολή της ίδιας μας της ιστορίας το γεγονός ότι συνεχίζεται η αδιάκοπη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών».

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν είναιαντίθετη στον στόχο που εξυπηρετεί ηαπόσυρση των παραδοσιακών σκαφών και είναι η προστασία των θαλασσών από τηνυπεραλίευση, ωστόσο αυτό δεν πρέπει νασυνεχίσει να γίνεται σε συνάρτηση μετην καταστροφή των παραδοσιακώναλιευτικών σκαφών.

Επ’ αυτού δήλωσε:

«Το κράτος οφείλει να διαφυλάξει την ναυπηγική τέχνη και να προστατέψει την παράδοση, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα. Εμείς, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώνουμε από σήμερα τη φωνή μας με όσους αγωνίζονται για την διάσωση των παραδοσιακών σκαφών.

Με πρόταση και σχέδιο δράσης για την εναλλακτική αξιοποίησή τους, που θα προωθήσουμε και στις Βρυξέλλες. Με τη νέα καμπάνια της Περιφέρειας μας, ζητάμε να σταματήσει η καταστροφή τους και να δοθούν κίνητρα αλλαγής χρήσης σε σκάφη αναψυχής ή τουριστικά μέσα».

#saveKaikia

#saveOurLegacy