Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Στο Μαντράκι, ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αναμενόταν να καταπλεύσει και να δέσει χθες το απόγευμα το mega yacht «Megan», το πρώτο σκάφος αναψυχής που προσεγγίζει τη νησιωτική Ελλάδα από την αρχή της καραντίνας μέχρι σήμερα.
Την προσέγγισή του φέρεται να έχει εγκρίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μια έγκριση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των υπουργών Υγείας, Μεταφορών και Ναυτιλίας για το yachting στις ελληνικές θάλασσες. Το θέμα ήδη λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις που είτε θα οδηγήσουν σε νωρίτερο άνοιγμα του yachting στα νησιά, είτε θα αναγκάσουν το «Megan» να επιστρέψει στα ναυπηγεία του Περάματος.
Ειδικότερα, το mega yacht «Megan» είναι ένα σκάφος γνωστό για την μακροχρόνια παραμονή του στη μαρίνα Μαντράκι της πόλεως Ρόδου. Κάθε χρόνο η θέση του, πλάι στην κολώνα με το Ελάφι της Ρόδου είναι κρατημένη και ο εκεί ελλιμενισμός του διαρκεί μήνες. Βέβαια, συνήθως το σκάφος είναι κενό επιβατών. Σε αυτό διαμένει μόνο το επταμελές του πλήρωμα, που περιμένει κάποια στιγμή να εμφανιστούν οι πλοιοκτήτες για να ξεκινήσει ο πλους προς τα νησιά. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως ο ελλιμενισμός του «Megan» γίνεται δωρεάν. Απεναντίας, η πλοιοκτήτρια εταιρεία προφανώς είναι από τους πιο καλούς πελάτες του Λιμενικού Ταμείου (που διαχειρίζεται το Μαντράκι).
Έχουμε καραντίνα ή
περίπου έχουμε;
Το super yacht «Megan», κενό επιβατών, έρχεται από λιμάνι του εξωτερικού. Πριν από μερικές ημέρες διέπλευσε το Γιβραλτάρ και στις 05 Ιουνίου προσέγγισε το ναυπηγείο του Περάματος. Από εκεί έλαβε έγκριση από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και στις 07 Ιουνίου απέπλευσε για τη Ρόδο.
Η απόφαση του γενικού γραμματέα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ρητά ότι τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής (κενά επιβατών) που προέρχονται από ξένες θάλασσες, επιτρέπεται να παραμείνουν μόνο σε ναυπηγεία της ηπειρωτικής χώρας (πιο κάτω η “δημοκρατική” δημοσιεύει την απόφαση των υπουργών).
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ για το yachting ελήφθη με σκοπό την προστασία των νησιών από την πιθανότητα μετάδοσης του Covid 19. Είναι μια απόφαση οικονομικά επώδυνη, διότι τα μικρά νησιά έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Οι νησιώτες αποδέχθηκαν την απαγόρευση, παρότι αυτή θα επιμηκύνει το χρόνο οικονομικής τους ανέχειας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Χωρίς τους επισκέπτες της ημερήσιας κρουαζιέρας και χωρίς τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής οι μικρονησιώτες χάνουν σχεδόν ολόκληρο το εισόδημά τους.
Ο λιμενάρχης Ρόδου έχει
ζητήσει οδηγίες
Η ανακολουθία των κυβερνητικών αποφάσεων – πράξεων έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό θέμα, για το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου κ. Σπυρίδων Τάτης. Ο τελευταίος, με έγγραφό του που απέστειλε χθες προς κάθε κατεύθυνση (Υπουργεία, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ρόδου, Λιμενικό Ταμείο), παρουσιάζει την κατάσταση ως έχει και ζητά οδηγίες για το «τι θα γίνει με το Megan». Προφανώς, δεν είναι εκείνος που έχει την αρμοδιότητα να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης.
Θα δέσει το super yacht στο Μαντράκι; Θα αγκυροβολήσει στ’ ανοικτά μέχρις ότου περάσει η περίοδος της καραντίνας; Θα δοθεί εντολή να επιστρέψει στο Πέραμα; Αν παραμείνει στην περιοχή, μήπως τελικά είναι μια καλή αφορμή να ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για το άνοιγμα του yachting συνολικότερα για τα ελληνικά νησιά; Η σειρά των ερωτημάτων δεν έχει τέλος.
Το «Megan», χθες στη μία το μεσημέρι βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήλου και Σύμης, πλέοντας με ταχύτητα 11,7 κόμβων και προορισμό τη Ρόδο. Ακόμα κι η εκεί παρουσία του συνιστά παράβαση των κανόνων καραντίνας.
Προφανώς λάθη γίνονται, όμως τελικά ίσως αυτό το λάθος να επιτραπεί ο απόπλους με προορισμό λιμάνι του Αιγαίου να είναι μια καλή αφορμή ώστε ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για το πότε, το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δεχθεί ξανά σκάφη αναψυχής (από το εξωτερικό) η Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι κρίσιμη και την περιμένουν εκατοντάδες επιχειρηματίες, όπως και χιλιάδες νησιώτες στα πελάγη της χώρας.
Τι προβλέπει ο Νόμος
για το yachting στην
περίοδο της καραντίνας
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε από την αρχή εφαρμογής των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα και η ισχύς της ανανεώνεται διαρκώς (η απόφαση ισχύει μέχρι 15 Ιουνίου 2020). Τα μέτρα για τα τουριστικά σκάφη αναψυχής που προέρχονται από την αλλοδαπή επιτρέπεται να προσεγγίσουν μόνο ναυπηγεία της ηπειρωτικής χώρας. Ο απόπλους προς τα νησιά απαγορεύεται, έστω κι αν τα σκάφη πλέουν μόνο με το πλήρωμά τους.
Η απαγόρευση αναφέρεται ρητά στο Άρθρο 2. Ειδικότερα, στο ΦΕΚ αναφέρεται:
Άρθρο Δεύτερο
1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω του κατάπλου των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, στην ελληνική Επικράτεια προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό της αλλοδαπής, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική επικράτεια.
2. Εφόσον τα πλοία της παρ. 1 είναι κενά επιβατών και δεν προέρχονται από κράτη για τα οποία ισχύουν ειδικότερα περιοριστικά μέτρα, επιτρέπεται ο κατάπλους τους αποκλειστικά σε ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που αποδεικνύεται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά του ναυπηγείου, κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής μετά από σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για τα κρουαζιερόπλοια εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της παρ. 1.