Τουρίστες με μεγάλη οικονομική άνεση αναζητούν οι φορείς του Yachting - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Tο άνοιγμα της αγοράς σκαφών αναψυχής, ώστε να προσελκύσει η Ελλάδα τουρίστες με μεγάλη οικονομική άνεση και να επωφεληθεί γενικότερα ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα, εξέτασαν σε κλειστή σύσκεψη στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος φορείς του ελληνικού yachting και γενικότερα του θαλάσσιου τουρισμού.

Υποστήριξαν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα –4504/2017– έχει αρκετά κενά τα οποία έχουν βραχυκυκλώσει το άνοιγμα της αγοράς και ζήτησαν παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να αποκατασταθούν κάποια λάθη.

Να ανοίξει η αγορά και για σκάφη με σημαίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Αντώνης Στελλιάτος, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού.

Υποστήριξε πως αν έρθουν νόμιμα στη χώρα μας θαλαμηγοί 60 και 70 μέτρων (mega yachts) πολλαπλασιάζονται τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, ενώ έκανε λόγο για συνένωση δυνάμεων στον χώρο και για τη δημιουργία ενιαίου οδηγού χάρτη yachting.

Υπογράμμισε επίσης ότι φέτος υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από σκάφη με μη κοινοτική σημαία για να έρθουν στα ελληνικά νησιά.

Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Γιώργος Βερνίκος αναφέρθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που θα υπάρξει με τα σκάφη αναψυχής της Τουρκίας, καθώς το θεσμικό τους πλαίσιο είναι πιο ευέλικτο και ευνοϊκό και μάλιστα –όπως τόνισε χαρακτηριστικά– «κινδυνεύουμε φέτος το καλοκαίρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πλημμυρίδα τούρκικων σκαφών στο Αιγαίο και ειδικά στο Α. Αιγαίο».

Επισήμανε την αναγκαιότητα λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είπε, για να ανοίξει η αγορά στον θαλάσσιο τουρισμό, να λειτουργήσει νόμιμα και χωρίς γραφειοκρατικές δυσχέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Γενική Γραμματεία Λιμένων προσπαθεί να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες υπάρχουν, με στόχο το Ηλεκτρονικό Μητρώο Σκαφών να έχει λειτουργήσει μέσα στο 2018· στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς η ηλεκτρονική δομή είναι έτοιμη.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος απευθυνόμενος στους φορείς είπε ότι είναι στη διάθεσή τους για να ακούσει τα οποιαδήποτε προβλήματα και κενά που έχει ο νόμος (4504/2107), ενώ ανέφερε ότι με το που θα εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος θα γίνει εκ νέου συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξετάσουν και να συζητήσουν από κοινού τα προβλήματα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος της MYBA (Μεσογειακή Ενωση Σκαφών) Sara Balls.

Τη δημιουργία μιας ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα μελετήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα του κλάδου, θα καταλήξει σε κοινές θέσεις και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην πολιτεία, αποφάσισαν έπειτα από πρόταση του Αντώνη Στελλιάτου οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη.